Olvasási idő: ~ 5 perc
Videó hossza: ~ 7  perc

A KKV Media a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet miatt úgy döntött, telefonos kérdőíves felmérést végez azokban a szektorokban, amelyben ügyfelei tevékenykednek. A felmérés során nem csak ügyfeleinket, hanem a szektor számos képviselőjét szerettük volna elérni, és megismerni véleményüket.

Az első kérdőívezés óta eltelt egy hónap, változtak a szabályozások, „Magyarország újra kinyit”. Ennek hatására újra megkérdeztük az önkormányzatokat, hogyan készülnek a megnyitásra, mik a félelemeik, legfontosabb döntéseik. A felmérés II. fázisa  2020.05.07.-2020.05.22. között zajlott le. A kérdőívet 61 válaszadó töltötte ki 51 telefonon, 10 internetes felületen. Ezekből a válaszokból született az alábbi elemzés.

Az összesített eredményeket tartalmazó videót az alábbi linken találja meg: KKV Media Youtube csatorna, illetve a videóban bemutatott diákat ide kattintva érheti el!

Az első felmérést a művelődési házak körében végeztük. A megkérdezett intézmények egy része szoros önkormányzati kontroll alatt működik, éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a második körös felmérést az önkormányzatok körében végezzük.

  1. Pénzügyi szempontból a válaszadók legtöbbje semleges vagy negatív várakozásokkal él. Az optimistábbak remélik, hogy nem érinti őket a helyzet, nagyjából változatlanul folytatódik működésük a veszélyhelyzet elmúlásával. A negatív várakozással levő önkormányzatok, forráshiányt vélelmeznek, forrásmegvonást, szűkösebb költségvetést.
  1. Feladatellátás szempontjából hasonló a megoszlás. Van, aki változatlan feladatkörökkel számol, többen azonban bővülő feladatkört, plusz feladatok ellátását vizionálják.

A fenti várakozásokból a legjobb eshetőség a változatlan költségvetéssel változatlan feladatkör, a legrosszabb verzió pedig a csökkenő források mellett plusz feladatok ellátásának képe.

Összegzés:

A kérdésekre a válaszlehetőségek nem voltak megadva, így több lehetősége is volt a megkérdezetteknek.

1. A válaszadók többsége korlátozta, vagy bezárta az intézményeit, volt ahol ügyeletet szerveztek, maszkokat gyártottak, és mindenütt betartották a higéniás intézkedéseket.

2. A pénzügyi nehézségekkel kapcsolatban vannak félelmeik a válaszadóknak, vannak, akik még nem látják mi várható és elenyésző azok száma, akik nem tartanak komolyabb pénzügyi problémáktól.

3. A megkérdezettek mintegy kétharmada nem tart attól, hogy problémát okozna az önkormányzati cégek fenntartása, a maradék egyharmad viszont igen, ott a költségvetés átszervezésével próbálják továbbra is zavartalanul működtetni az intézményeiket.

4 – 5. Újabb bevételi források létrehozását a megkérdezettek több mint fele nem tervez, mert szerintük a kiesések mértéke ezt nem indokolja. Ahol viszont szükséges ott a legtöbben az adóemelésekkel és pályázatokkal szeretnének plussz forrásokhoz jutni.

6. A megkérdezett településeken arra a kérdésre, hogy milyen negatív intézkedéseket kellett hozni, a rendezvények elhalasztását vagy átszervezését válaszolták a legtöbben, és szerencsére minimális volt az elbocsátások száma is.

Következő cikkünk tartalma:

A települési vezetők számolnak a pénzügyi nehézségekkel, viszont vannak akik még nem látják mi várható és elenyésző azok száma, akik nem tartanak a komolyabb problémáktól! Folytatni fogjuk a felmérés-sorozatot, és igyekszünk minél több konkrét megoldási javaslatot és ötletet megismertetni Önnel, amivel a települések megpróbálják kezelni a kialakult helyzeteket. 

Kövesse a KKV Media tartalmait!