Olvasási idő: ~ 5 perc
Videó hossza: ~ 9  perc

A KKV Media a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet miatt úgy döntött, telefonos kérdőíves felmérést végez azokban az iparágakban, amelyben partnerei tevékenykednek. A felmérés során nem csak ügyfeleinket, hanem további szektorok számos képviselőjét szerettük volna elérni, és megismerni véleményüket.

Az első felmérést a közművelődési intézmények körében végeztük. A megkérdezett intézmények egy része szoros önkormányzati kontroll alatt működik, éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a második körös felmérést az önkormányzatok körében végezzük.

Az összesített eredményeket tartalmazó videót az alábbi linken találja meg: KKV Media Youtube csatorna, illetve a videóban bemutatott diákat ide kattintva érheti el!

A felmérés 2020.04.06-2020.04.24. között történt telefonos kérdőívezés formájában 4 fő call-centeres kolléga segítségével. 1418 önkormányzattal sikerült kapcsolatot teremteni. Közülük 987 főnek nem volt alkalmas az időpont, 88 polgármester nem kívánt részt venni a felmérésben, 343 azonban nyitottan fogadta a megkeresést, és megválaszolta feltett kérdéseinket. Az ő válaszaikból született az alábbi elemzés.

A feltett kérdések kiegészítendő kérdések voltak, ennek célja az volt, hogy ne legyenek a válaszlehetőségek korlátozva. A válaszok kategorizálása és elemzése után az alábbi megállapításokat lehet megfigyelni:

  1. Pénzügyi szempontból a válaszadók legtöbbje semleges vagy negatív várakozásokkal él. Az optimistábbak remélik, hogy nem érinti őket a helyzet, nagyjából változatlanul folytatódik működésük a veszélyhelyzet elmúlásával. A negatív várakozással levő önkormányzatok, forráshiányt vélelmeznek, forrásmegvonást, szűkösebb költségvetést.
  1. Feladatellátás szempontjából hasonló a megoszlás. Van aki változatlan feladatkörökkel számol, többen azonban bővülő feladatkört, plusz feladatok ellátását vizionálják.

A fenti várakozásokból a legjobb eshetőség a változatlan költségvetéssel változatlan feladatkör, a legrosszabb verzió pedig a csökkenő források mellett plusz feladatok ellátásának képe. Érdekesség, hogy egy válaszadó utalt arra, hogy visszamondott pályázatot. A megszólítottak közül senki nem számolt be kiadáscsökkentésről, szerződésbontásról.

A forráselvonás meg fog történni, illetve már megtörtént. A feladatkörök bővülnek. 343 válaszadóból több mint 100 nem rendelkezik semmilyen tervvel. Bizonytalanság uralkodik, az adataink alapján az önkormányzatok kivárnak. Egyelőre nincsenek terveik és konkrét elképzeléseik a forráshiány kezelésére, nem terveznek szűkítéseket és megszorításokat – de az esetleges vállalkozói alapon történő bevételnövelést sem. Annyi tűnik biztosnak, hogy kevesebb pénzből kell több feladatot ellátniuk.

Ez két módon történhet meg:

  • a jelenlegi struktúra és állomány nagyobb terhelésével, a nem normatív alapú költségek csökkentésével, esetleg állami támogatás és/vagy adósságkonszolidáció kérésével
  • pénzteremtéssel, forrást kell teremteniük pl. pályázatokból vagy vállalkozói tevékenységgel többlet bevételt. Talán járható út még hitel vagy kölcsön felvétele is

Összefoglalva: a kutatás adatai szerint, amely a felvétel időpontjának véleményeit tükrözi és nem tekinthető reprezentatívnak, az önkormányzatok optimistább része arra számít, hogy a válság elmúltával vissza lehet térni a megelőző működéshez. A pesszimistább vagy realistább része arra számít, hogy megnövekedett feladatok mellett forráshiány lép fel. De egyik oldalnak sincsenek konkrét tervei a pénzügyi helyzet kezelésére. Valószínűleg azért is, mert erőforrásaikat leköti a védekezés és az ezzel járó többletfeladatok megszervezése és ellátása.

Következő cikkünk tartalma:

Sikerült interjút készítenünk a százhalombattai Barátság Kulturális Központ vezetőjével, Szigetvári Józseffel. Igazgató úrral arról beszélgettünk, hogy mik a százhalombattai kulturális élet sajátosságai, milyen lehetőségeik vannak arra, hogy a közönséggel kapcsolatban maradjanak!