Olvasási idő: ~ 5 perc
Videó hossza: ~ 8  perc

A KKV Media a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet miatt úgy döntött, telefonos kérdőíves felmérést végez azokban a szektorokban, amelyben ügyfelei tevékenykednek. A felmérés során nem csak ügyfeleinket, hanem a szektor számos képviselőjét szerettük volna elérni, és megismerni véleményüket.

A felmérés-sorozatunkat elsősorban a művelődési házak, másodsorban az önkormányzatok körében folytattuk le. A közintézményi felmérés I. fázisa óta eltelt majdnem egy hónap, változtak a szabályozások, „Magyarország újra kinyit”. Ennek hatására újra megkérdeztük a művelődési házakat, hogyan készülnek a nyitásra, mik a félelemeik, legfontosabb döntéseik. A felmérés II. fázisa 2020.04.28. – 2020.05.11. között zajlott le. A kérdőívet 80 válaszadó töltötte ki, 44 telefonon és 36 internetes felületen. Ezekből a válaszokból született az alábbi elemzés.

Az összesített eredményeket tartalmazó videót az alábbi linken találja meg: KKV Media Youtube csatorna, illetve a videóban bemutatott diákat ide kattintva érheti el!

Összegzés:

A kérdőív úgy lett felépítve, hogy eldöntendő kérdés után az „igen” választ adók fejtsék ki a meglátásukat a várakozásaikkal kapcsolatban. Ennek lett a következménye, hogy több kérdés esetében a kérdőívet kitöltők több, mint fele nem válaszolhatott, mert meglepetésünkre „nem” választ adott. A válaszadók többsége nem tart a látogatószám visszaesésétől, nem tart a költségvetésének csökkentésétől, nem tart a bevételek csökkenésétől.

Az első kérdőív tapasztalata az alábbi volt:

Megfigyelhető, hogy a szervezetek többsége kivár, mely bizonytalanságot tükröz; inkább negatív várakozásokkal van a jövőre nézve. Aki még folytat tevékenységet, az is többnyire elmaradt korábbi feladatokat dolgoz le, nagyon kevés az az intézmény, aki a jövőre vonatkozó feladatokkal, tervezéssel foglalkozik.

A hanganyagok elemzése, visszahallgatása során, az alábbi kérdések/kérdéskörök körül jártak a gondolatok:

  • mikor indulunk újra?
  • változnak-e a fogyasztói szokások?
  • lesz-e fizetősképes kereslet?
  • lesz-e forrás az intézmények fenntartására?

Az egy hónappal ezelőtti felmérésünk óta a vezetők többsége most úgy gondolja, hogy nem lesz probléma, nem csökken a költségvetés, nem lesz kevesebb látogató, nem fog a bevétel csökkeni. A mostani válaszokból kiderült, a válaszadók kevesebb, mint fele érzékeli a veszélyt, de nem tudja, mit kezdjen vele, a megoldást a szektoron belülről és nem a piacról várja.

Ahogy korábban is jeleztük, a szereplők, programok száma véges. A kereslet fizetőképessége és hogy elég bátrak lesznek-e az emberek elmenni egy tömeges rendezvényre, erősen kérdéses lesz az újraindításkor.

Következő cikkünk tartalma:

A mostani válaszokból kiderült, a válaszadók kevesebb, mint fele érzékeli a veszélyt, de nem tudja, mit kezdjen vele, a megoldást a szektoron belülről és nem a piacról várja. Szeretnénk kideríteni, hogy milyen konkrét ötletek és lehetőségek vannak a vezetők részére!